Mäta effekten av tandvård – spännande utmaning

För andra året i rad anordnas tävlingen Studentpriset för samtliga studerande vid högskolor i Sverige. Tävlingen som brukar kallas ”Studenternas Nobelpris” utser vinnare i åtta kategorier samt en total vinnare, ”Årets Student 2009”, som kammar hem en prissumma på 50 000 kronor.

Bakom tävlingen står förlaget Studentmedia som bl a ger ut tidningen Studentmagasinet.

Syftet med Studentpriset är att föra studenter närmare näringslivet, samtidigt som det är ett sätt att underlätta för arbetsgivare att hitta kompetenta individer.

Nobel Biocare står som sponsor för kategorin ”Medicin & Forskning”. Företaget har formulerat en uppgift som lyder: ”Hur kan effekten av utförd tandvård mätas, efter att den genomförts för att återskapa ett välfungerande bett och ett vackert leende?” Den bästa lösningen vinner ”Nobel Biocare Quality of Life Award”.

Jenny Fäldt, senior forskare på Nobel Biocare leder juryns arbete i kategorin ”Medicin & Forskning”. Hon menar att tandvård kan leda till många positiva effekter, till och med för samhällsekonomin:

– Naturligtvis skapar bra tandstatus i sig ett mervärde för patienten, men det kan även bli samhällsekonomiskt värdefullt – sett i ett längre perspektiv. Studier från bl. a. Japan har t ex visat att bra tandhälsa ofta leder till en bättre livskvalité i form av färre fall av demens eller genom ett ökat allmänt välbefinnande. Detta kan i längden leda till minskade hälsovårdskostnader för både patient och samhälle.

Nobel Biocares utmaning vänder sig därför inte bara till tandläkarstuderande, utan även blivande ingenjörer, ekonomer m fl kan sända in bidrag. En jury bestående av högt uppsatta personer inom näringslivet och akademin utser tre finalister i varje kategori.
Prisutdelningen sker under högtidliga former den 5 maj i Blå Hallen, Stockholms Stadshus.

Om du vill veta mer kontaktar du:
Carl-Magnus Hedin
Kommunikationschef Nobel Biocare AB
Mobil 0708-50 8705,
carl-magnus.hedin@nobelbiocare.com


Nobel Biocare är ett medicintekniskt företag som är världsledande inom nyskapande och estetiska tandtekniska lösningar. Allt bygger på vetenskaplig grund med kliniskt dokumenterade behandlingskoncept. Vi erbjuder också omfattande kursverksamhet för tandvården, universitetsprogram med mera. Nobel Biocare är ett globalt företag med över 2 500 anställda. Företagets huvudkontor finns Zürich, våra produkter distribueras i 70 länder och vi har egen säljorganisation i 37 länder. Företaget redovisade 2008 en intäkt på 619,2 miljoner euro (omräknat till SEK ca 5,9 miljarder).

Skriv en ny kommentar

  • Lars-Erik: Det är ju lätt att göra om man kan ha andra handen genom skallen på det sättet
  • Johan: Rolig artikel enligt mig. Fanns dock några bra tips att tänka på.
  • Kristoffer: Nu finns det möjlighet att prenumerera på inrikes och utrikes nyheter via RSS. Ni...
  • Thomas: Perfekt, ser fram emot uppdateringen på Dentalnytt!
  • admin: Hej Thomas, roligt att du gillar sidorna! Ang Dentalnytt så kommer ett RSS flöde för...

Bidra till Dentalportalen

Vill du bidra med innehåll så som artiklar, nyheter eller annat till Dentalportalen? Kontakta då oss.